ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου

Τερματισμό της άνισης μεταχείρισης ανδρών – γυναικών στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα οπτικοακουστικά μέσα και γενικά σε όλους τους τομείς, ζητά το Ιδρυμα «Γυναίκες στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση Κύπρου».

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Πέτρα Τερζή, από τα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος «Γυναίκες στον κινηματογράφο και στη τηλεόραση Κύπρου», σκηνοθέτρια, παραγωγός και διοργανώτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου για 16 χρόνια, «το βράδυ της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο “Ίσες ευκαιρίες στον Οπτικοακουστικό Τομέα στην Κύπρο – Στερεότυπα και Γεγονότα”, στο πλαίσιο της 2ης Biennale στη Λάρνακα σε συνεργασία με το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι «ο Οργανισμός «Women in Film and Television in Cyprus – Γυναίκες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση Κύπρου», υποστηρίζεται από ένα διεθνές δίκτυο που ιδρύθηκε το 1973 και μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από 40 τμήματα σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 13 χιλιάδες μέλη του Οργανισμού συνεργάζονται προς ένα κοινό σκοπό, δηλαδή την υποστήριξη και προώθηση της καριέρας και των επιτευγμάτων των γυναικών στην βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, περιλαμβανομένων και των υπόλοιπων οπτικοακουστικών μέσων».

Τα μέλη του Οργανισμού, συνέχισε «έχουν απευθείας πρόσβαση σε ένα εύρος υπηρεσιών δικτύωσης, ευκαιριών εργασίας, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, υπηρεσιών συμβουλευτικής και σε πηγές χρηματοδότησης που αποσκοπούν στην περάτωση της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών».

Επίσης το Ιδρυμα «Γυναίκες στον κινηματογράφο και στη τηλεόραση Κύπρου» έχει μια πλατφόρμα που διευκολύνει τη δικτύωση μεταξύ των επαγγελματιών γυναικών και προβάλλονται τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα. Στην Κύπρο, είπε, ήρθαμε και για να προωθήσουμε το έργο των Κυπρίων σκηνοθετριών και παραγωγών αλλά και γενικά των τεχνών και της κυπριακής παράδοσης, με στόχο να φέρουμε στο νησί το μεγάλο συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού «Women in Film and Television».

Αναμένουμε συνέχισε, πως «στο συνέδριο θα δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία, δικτύωση και κινηματογραφικές παραγωγές στην Κύπρο με την Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Τερζή είπε πως «υπάρχει και το τμήμα του Οργανισμού στην Ελλάδα και αναμένεται να συνεργαστούμε για την διοργάνωση και πραγματοποίηση του Συνεδρίου, το οποίο θα γίνει στην Κύπρο. Επίσημα λάβαμε έγκριση από τον Εφορο Εταιρειών φέτος και αναμένεται ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο περίπου χρόνια, αφού μιλάμε για μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου όπως είναι η Meryl Streep και η Gina Davies, γυναίκες που είναι μέλη του Οργανισμού».

Ανέφερε ακόμα ότι «τέτοιου είδους συνέδρια έγιναν στην Αμερική και τον Καναδά, αλλά όχι στην Ευρώπη και είναι ένα από τα φιλόδοξα σχέδια μας».

Σύμφωνα με την κα. Τερζή, «φαίνεται ότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης όσο και στον οπτικοακουστικό. Αυτό που ο Οργανισμός θέλει να κάνει στην Κύπρο αλλά και διεθνώς είναι να δούμε εάν η αμοιβή της εργασίας είναι ίδια μεταξύ ανδρών και γυναικών, εάν οι προσλήψεις είναι ισάριθμες και γενικά εάν υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων».

Σε περίπτωση, συνέχισε, «που πραγματικά δεν υπάρχει ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, τότε θα πρέπει να το απαιτήσουμε, όχι βεβαίως συνδικαλιστικά, αλλά ταυτόχρονα να δείξουμε το έργο των γυναικών που είναι ισάξιο με αυτό του αντίθετου φύλου. Κάτι που θεωρούμε άδικο είναι η ζήτηση χρηματοδότησης για να φτιάξει μια γυναίκα μια ταινία».