ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος (18/08/2021)

«Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Κύπρος» CYWIFT, ονομάζεται το ίδρυμα, με έδρα την Λευκωσία, που δημιουργήθηκε, με σκοπό την προβολή και καθιέρωση του έργου των γυναικών, κυρίως στους τομείς δραστηριότητας του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των τεχνών, καθώς επίσης της διατήρησης και διάδοσης των παραδοσιακών τεχνών και κουλτούρας της Κύπρου.

Ιδρύτρια του ιδρύματος, η σκηνοθέτρια, μεταξύ άλλων, Πέτρα Τερζή, σε γραπτή της ανακοίνωση σημειώνει πως σκοπός του Ιδρύματος είναι πολιτιστικός, κοινωνικός και εκπαιδευτικός.

Το Ίδρυμα, προσθέτει, εξειδικεύεται στην ενθάρρυνση, αναγνώριση, ανάδειξη, προώθηση και διάδοση του έργου των γυναικών στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, στις τέχνες και τον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων και των τεχνών για την επίτευξη υψηλών στόχων και διακρίσεων μέσα από πολλών ειδών συνεργασίες ή και ατομικές παρουσιάσεις.

Στοχεύει, επίσης, στην προβολή και προώθηση της συνεργασίας του Ιδρύματος ως φορέα, με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και με άλλα παρόμοιας φύσης σωματεία, φορείς ή οργανισμούς και Ιδρύματα, πάντοτε σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κουλτούρων κάθε χώρας.

Στους στόχους της σύστασης του Ιδρύματος, σημειώνει, είναι η συνεργασία με τα ιδρύματα, σωματεία ή οργανισμούς «WIFT» της Ελλάδος και των υπολοίπων χωρών και με τον οργανισμό «WIFTΙ» (Women in Film and Television International) που υπηρετούν τους ίδιους ή όμοιους σκοπούς, καθώς και η συμμετοχή του ως μέλους σε νομικά πρόσωπα με όμοιους σκοπούς.

Ακόμη, πρόσθεσε, η διαρκής ενημέρωση των φίλων του Ιδρύματος, σχετικά με θέματα και εξελίξεις που αφορούν ή επηρεάζουν τις γυναίκες στους παραπάνω τομείς.

Επισημαίνει επίσης πως το Ίδρυμα στοχεύει και στην αναγνώριση, καταξίωση και διάδοση στο ευρύ κοινό του ρόλου των γυναικών στην ανάπτυξη της τέχνης, του Κινηματογράφου εν γένει καθώς και κάθε άλλου οπτικοακουστικού έργου, αλλά και στη διαρκή ενημέρωση, πληροφόρηση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των φίλων του Ιδρύματος σε ό, τι αφορά στις νέες τεχνολογίες, ιδέες και τεχνοτροπίες που αναδύονται στους τομείς αυτούς και κάθε άλλου οπτικοακουστικού μέσου.

Επιπρόσθετα, σχετικά με τους στόχους, ανέφερε πως σε αυτούς συγκαταλέγεται η ενημέρωση των φίλων του Ιδρύματος και των συνεργαζόμενων με το Ίδρυμα κοινωνικών φορέων για την ψήφιση και δημοσίευση νόμων, που αφορούν στην προστασία της πνευματικής και διανοητικής ιδιοκτησίας, η ανάπτυξη της συνεργασίας και τής επικοινωνίας, η σύσφιξη των φιλικών και κοινωνικών σχέσεων των φίλων του Ιδρύματος και η προαγωγή της αλληλοκατανόησης, της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Στοχεύει, επίσης στη σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων του Ιδρύματος με πρόσωπα με κοινά ενδιαφέροντα και σκοπούς και στη δικτύωσή του με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς γυναικών κινηματογραφιστριών και άλλων τεχνών.

Το μήνυμα που στέλνει είναι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η δημιουργική, τεχνική και αισθητική καθιέρωση και προαγωγή της Έβδομης Τέχνης χωρίς πολιτικό, θρησκευτικό, συνδικαλιστικό, οικονομικό ή κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Η επαφή, επικοινωνία και συνεργασία με αρμόδιους φορείς (επιστημονικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, καλλιτεχνικούς κτλ.) για θέματα που άπτονται της τέχνης και της τεχνολογίας του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, κάθε οπτικοακουστικού μέσου και των τεχνών.

Στους στόχους συμπεριλαμβάνεται και η παρουσίαση αυτοτελών παραστάσεων ή και εκδηλώσεων με αυτούσια ή επεξεργασμένη μουσική του κινηματογράφου ή και πρωτογενή έργα μουσικής μικρής ή μεγάλης εμβέλειας και διάρκειας, η συμμετοχή με έργα φίλων ή δημιουργία φεστιβάλ κινηματογράφου και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Επιδιώκεται, παράλληλα, η παρουσίαση όλων των τεχνών μέσα από προγράμματα, εκθέσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια και άλλης μορφής βοηθητικά και ενισχυτικά στοιχεία, αλλά και η προώθηση των τεχνών, του πολιτισμού, της επιστήμης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται πως οι ταινίες της Πέτρας Τερζή παραγωγής 2016-2019, έχουν επιλεγεί για συμμετοχή σε περισσότερα από 60 διεθνή Φεστιβάλ. Έλαβε βραβεία και ήταν φιναλίστ σε περισσότερα από 20 διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η Πέτρα Τερζή είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ένωσης Κυπρίων Σκηνοθετών, του οργανισμού “Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση” στην Ελλάδα και NYWIFT (Women in Film and Television) στη Νέα Υόρκη. Είναι κριτής ταινιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Jaipur στην Ινδία, στο Cellphone Humanitarian Festival-Cannes, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Επικοινωνίας στο Νανζίγκ στη Κίνα και τώρα ιδρυτικό μέλος του οργανισμού “Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση στην Κύπρο” CYWIFT.