Από την Αθηνά Καρσερά (από το πρωτότυπο στις 16/06/2017)

PETRA TERZIΜε την ιδιότητα της σκηνοθέτιδας, Η Πέτρα Τερζή γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παραγωγοί ταινιών, αίτιο που την ώθησε στην δημιουργία του Κυπριακού συλλόγου των γυναικών στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Ο Κυπριακός σύλλογος γυναικών στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο (WIFT), είναι ένα δυναμικό σώμα επικεντρωμένο στην ενδυνάμωση, προώθηση και καθοδήγηση των γυναικών επαγγελματιών στην ψυχαγωγία, επικοινωνία και στον χώρο των media γενικότερα. Με αφορμή την συνέντευξη και με την ιδιότητα της ιδρύτριας υπεύθυνης του Κυπριακού παραρτήματος των γυναικών στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, η Κυρία Τερζή αποκαλύπτει τον λόγο στην εφημερίδα Cyprus Weekly που την ώθησε να δημιουργήσει τον σύλλογο αυτό.

¨Είναι η κατάλληλη στιγμή για τις γυναίκες να εργαστούν συλλογικά για την εξασφάλιση και διατήρηση της θέσης των γυναικών στην βιομηχανία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Το παράρτημα της Κύπρου των γυναικών στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο είναι επικεντρωμένο στην επίτευξη του σκοπού αυτού.¨ Ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κυρία Τερζή πρόσθεσε επίσης ότι: ¨Παρά τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών στην βιομηχανία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, υπάρχει ακόμα δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί.¨

Πήρε την απόφαση για την δημιουργία του συλλόγου στην Κύπρο για να βοηθήσει τα πράγματα στο νησί σχετικά με την προώθηση των σκοπών του συλλόγου αυτού και από την πρωτοβουλία της κατά καιρούς να συμμετέχει σε παρόμοια φεστιβάλ ταινιών αποτελούμενο από γυναίκες παραγωγούς και σκηνοθέτες.

¨Μου ζητήθηκε να γίνω μέλος του διεθνούς συλλόγου των γυναικών στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο και μιας και δεν υπήρχαν παρόμοιες δράσεις στην Ελλάδα και Κύπρο, μου προτάθηκε να δημιουργήσω έναν παρόμοιο φορέα στην Κύπρο.¨ Ανέφερε στην εφημερίδα.

Η Κυρία Τερζή πρόσθεσε: ¨Διέκρινα την ανάγκη για ενότητα μεταξύ των γυναικών τηλεοπτικών παραγωγών και παραγωγών κινηματογράφου και σκηνοθετριών για να διασφαλιστεί ότι το όραμα και η φωνή των γυναικών θα ακουστούν. Είχα την προσωπική εμπειρία να βιώσω την δυσκολία των γυναικών να ορθοποδήσουν στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ενωμένες οι γυναίκες μπορούν να έχουν μια δυναμική.¨ Οι εμπειρίες της με μέλη από άλλα παραρτήματα της δράσης αυτής από άλλες χώρες είναι ενθαρρυντικές.

¨Απόλαυσα ιδιαίτερα τις συζητήσεις μου με τα μέλη του παραρτήματος της Νέας Υόρκης, των γυναικών στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.¨, Είπε.Το έργο που κάνουν με εμπνέει στο να διασφαλίσω ότι οι γυναίκες στον χώρο αυτό, στην Ελλάδα και Κύπρο, θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να αναπτύξουν και να προωθήσουν τα ταλέντα τους.¨

‘Διέκρινα την ανάγκη για ενότητα μεταξύ των γυναικών τηλεοπτικών παραγωγών και παραγωγών κινηματογράφου και σκηνοθετριών για να διασφαλιστεί ότι το όραμα και η φωνή των γυναικών θα προβληθεί και θα ακουστεί.

Η προσδοκία της μέσω της βοήθειας της από το παράρτημα της Κύπρου είναι να καταφέρει να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που εργάζονται στον χώρο αυτό σε υψηλό επίπεδο.

¨Όλο και περισσότερες παραγωγές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές θα πρέπει να γίνονται από γυναίκες για τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπόβαθρου και εθνικότητας. Δεδομένων των ίσων ευκαιριών που δίνονται, οι γυναίκες του σήμερα θα είναι σε θέση να εμπνεύσουν τις γυναίκες του αύριο.¨, Πρόσθεσε η Κυρία Τερζή.

Συνεχίζοντας αναφέρει: ¨Films by women will enlighten the world. Films by women will inspire people to do what is good, to do good in film, but, more importantly, to do good for the world. The end result is a better world. Women have that power.¨

Επισκεφθείτε την προσωπική ιστοσελίδα της Κυρίας Τερζή για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της και την σελίδα του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Κύπρου ή την σελίδα στο Facebook, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φετινή εκδήλωση που διεξάχθηκε στην Πάφο τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και για άλλες δραστηριότητες του συλλόγου WIFT CY που συμμετέχει ενεργά.

Φέτος το φεστιβάλ Κύπρου διανύει τον δωδέκατο του χρόνο και προσφέρει μια γκάμα δραστηριοτήτων και εξειδικευμένα σεμινάρια, πρακτικά εργαστήρια και προβολές ταινιών αποτελούμενες από διεθνώς καταξιωμένους ειδικούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που διαλέγουν και αξιολογούν τις καλύτερες από όλες τις ξεχωριστές συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου